ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας απευθύνεται σε ασθενείς όλων των ηλικιών, που πάσχουν από Νευρολογικές παθήσεις (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σκλήρυνση κατά πλάκας, πολυνευροπάθειες, κ.α), Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, Κακώσεις σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού, Ρευματολογικές παθήσεις, Σύνδρομα χρόνιου πόνου και οι οποίοι βρίσκονται στο αρχικό, ενδιάμεσο και χρόνιο στάδιο μίας νόσου που τους προκαλεί δυσκολία στην βάδιση, την κίνηση και την αυτοεξυπηρέτησή τους, καθώς επίσης και σε παιδιά με κινητικές και αναπτυξιακές διαταραχές (εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία, ψυχοκινητική καθυστέρηση, δυσκολίες λόγου και ομιλίας, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα, Σύνδρομο Down, Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, προβλήματα συμπεριφοράς κ.α.).

Οι υπηρεσίες που παρέχονται στα πλαίσια λειτουργίας του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Χαλκίδας είναι οι παρακάτω:

Φυσίατρος - Υπεύθυνη διεπιστημονικής ομάδας

Πρόληψη, διάγνωση και ένταξη των εξυπηρετούμενων σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Αξιολόγηση λειτουργικότητας. Παρέμβαση σε όλες τις φάσεις της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών. Συνεργασία με όλες τις λοιπές ιατρικές ειδικότητες με στόχο την μεγιστοποίηση της λειτουργικής ικανότητας των ασθενών. Συνταγογράφηση Διαγνωστικών εξετάσεων, φαρμάκων, βοηθήματα βάδισης και μετακίνησης, προσθετικά μέλη, κηδεμόνες, κλίνες, ουροκαθετήρες. Παραπεμπτικά αποκατάστασης.

Κοινωνική Υπηρεσία (Κοινωνικός Λειτουργός)

Υποδοχή και ενημέρωση των ΑμεΑ  και των οικογενειών τους σχετικά με τις παροχές, επιδόματα, νόμους, ρυθμίσεις, κ.λ.π, καθώς και συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες.. Κοινωνική στήριξη και συμβουλευτική των ΑμεΑ και των οικογενειών τους (Κοινωνική Εργασία με Άτομα – Κοινωνική Εργασία με Οικογένεια).Παραπομπή σε άλλες λειτουργούσες δομές αρμοδιότητας άλλων υπουργείων (Εργασίας, Παιδείας, κ.α) ή ιδιωτών που εφαρμόζουν προγράμματα επαγγελματικής προκατάρτισης και κατάρτισης ΑμεΑ.

Ψυχολογική Υποστήριξη & Συμβουλευτική

Αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου (νοητικής, συναισθηματικής, κοινωνικής προσαρμογής και ωριμότητας, επικοινωνίας) – ψυχομετρική αξιολόγηση. Σχεδιασμός & Υλοποίηση Προγραμμάτων: Ψυχολογικής Υποστήριξης ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Συμβουλευτικής Υποστήριξης. Παρέμβασης σε οικογένειες ΑμεΑ. Ψυχοπαιδαγωγικά προγράμματα. Ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων και διερεύνηση επαγγελματικών ενδιαφερόντων σε εφήβους ΑμεΑ.

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ)

Φυσικοθεραπεία παιδιών και ενηλίκων. Αξιολόγηση και παρακολούθηση της κινητικότητας. Ατομικά προγράμματα  κινητικής αποκατάστασης. Αξιολόγηση και εφαρμογή ειδικών τεχνικών κινησιοθεραπείας για την βελτίωση της μυικής δύναμης, αντοχής και του συντονισμού των κινήσεων. Εφαρμογή σε νευρολογικές παθήσεις του Κ.Ν.Σ και Π.Ν.Σ νεώτερων νευροαναπτυξιακών τεχνικών νευρομυικής επανεκπαίδευσης. Επανεκπαίδευση της βάδισης.

ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ)

Αξιολόγηση και εφαρμογή εξειδικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων για την κινητική αποκατάσταση και βελτίωση των δεξιοτήτων και της  λειτουργικότητας των ΑμεΑ. Παρέμβαση και διαμόρφωση λειτουργικού περιβάλλοντος με την εφαρμογή  και ένταξη κατάλληλων βοηθημάτων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ. Υποστήριξη και εκπαίδευση παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές. Εκπαίδευση στις δραστηριότητες καθημερινής διαβίωσης.

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΕΣ)

Αξιολόγηση παιδιών και ενηλίκων.Οργάνωση κατάλληλου θεραπευτικού προγράμματος για την ομαλή ένταξη του θεραπευόμενου στο κοινωνικό ή σχολικό περιβάλλον. Αντιμετώπιση παθήσεων ομιλίας και λόγου (δυσαρθρία, δυσλεξία, τραυλισμός, προβλήματα άρθρωσης).

Στο  ΚΕΦΙΑΠ γίνεται μεταφορά των εξυπηρετούμενων με ειδικά διαμορφωμένα όχηματα είτε ατομικά (αφορά άτομα σε αμαξίδια), είτε σε μικρές ομάδες- σύμφωνα με τις ανάγκες των θεραπευτικών προγραμμάτων.